Ce este Berberina? Beneficii, doza si contraindicatii
Ce este Berberina?
Berberina, un alcaloid derivat din plante precum genul Berberis, servește ca compus bioactiv și colorant datorită culorii sale galbene. Cu o istorie de o mie de ani în medicina ayurvedică, tratează eficient afecțiunile metabolice, cum ar fi:- diabet
- obezitate
- probleme cardiace care cauzează modificări ale funcțiilor celulare.
Utilizări ale berberinei
- Berberina se găsește într-o varietate de plante, inclusiv Berberis vulgarisr, arpacaș, strugurii Oregon și turmeric (curcuma).
- Suplimentele cu berberină sunt folosite pentru a trata diabetul, obezitatea și inflamația.
- Tratează eficient afecțiuni precum colesterolul crescut, hiperlipidemia, hipertensiunea arterială, arsurile, aftele, bolile hepatice și alte boli cronice.
- Berberina îmbunătățește ritmul cardiac, ceea ce aduce beneficii persoanelor cu boli de inimă.
- Ajută la scăderea nivelului de zahăr din sânge, ajutând persoanele cu diabet.
- În plus, are proprietăți antibacteriene și antiinflamatorii.
Efectele secundare ale berberinei
Unele dintre efectele secundare comune și majore ale berberinei sunt:- indigestie
- constipaţie
- balonare
- indigestie
- dureri de cap
- probleme digestive
- crampe abdominale severe
- flatulență
Reacțiile adverse frecvente nu necesită asistență medicală și vor dispărea pe măsură ce corpul dumneavoastră se adaptează. Dar dacă aveți reacții adverse grave sau rare, solicitați imediat ajutor medical.
Precauții la administrarea berberinei
Înainte de a lua berberină, consultați-vă medicul dacă aveti alergii la aceasta sau la medicamente înrudite. Poate conține ingrediente inactive care pot provoca reacții alergice grave.- Berberina prezintă un risc mare de interacțiune cu alte medicamente, ceea ce poate duce la reacții grave.
- Dozele mari de berberină pot provoca tulburări gastro-intestinale.
- Capacitatea berberinei de a reduce glicemia poate crește riscul de hipoglicemie.
Cum se administreaza berberina?
Berberina, disponibilă sub formă de capsule, cu concentratii între 500 și 1.500 mg. Doza inițială recomandată este de 500 mg pe zi, crescând treptat la 1.500 mg, împărțită în trei doze de 500 mg pe parcursul zilei. Cercetările arată că 1.500 mg de berberină, administrată în trei doze de 500 mg, este comparabilă ca eficacitate cu 1.500 mg de metformină sau 4 mg de glibenclamid în reducerea biomarkerilor diabetului de tip 2 atât în studiile la om, cât și la animale.
Doza omisă
Dacă omiteți o doză, luați doza uitată imediat ce vă amintiți. Dar dacă următoarea doză este aproape ca si timp, săriti peste cea pe care ai uitat sa o luati și continuati schema obișnuită. Nu luați niciodată două doze pentru a compensa doza omisă, deoarece acest lucru poate crește șansa de reacții adverse.
Supradozaj
Supradozajul accidental de berberină poate avea efecte dăunătoare asupra funcțiilor corpului dumneavoastră și poate duce la o urgență medicală.
Contraindicatii
Sarcina și alăptarea
Femeile însărcinate ar trebui să evite să ia berberină pe cale orală, deoarece aceasta poate traversa placenta și poate dăuna fătului, provocând potențial kernicterus la nou-născuți. Nu este sigur să luați acest medicament în timpul alăptării, deoarece poate trece în laptele matern și poate dăuna copilului dumneavoastră.
Diabet
Berberina poate scădea zahărul din sânge, creând un risc de hipoglicemie la persoanele diabetice care utilizează insulină sau alte medicamente. Se recomandă prudență pacienților cu diabet zaharat.
Niveluri ridicate de bilirubină în sânge
Berberina poate încetini eliminarea bilirubinei de către ficat, provocând potențial probleme ale creierului, în special la sugarii cu niveluri crescute de bilirubină.